Rozdíl mezi mrkví a karotkou
Z Rozdíly.cz
MRKEV
- obsahuje vlákninu, beta-karoten, rostlinné formy vitaminu A
- nedostatkem vitaminu A dochází ke zhoršení vidění za šera (šeroslepost) - stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší
- mrkev je zdravější vařená než za syrova, kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry
- podle dánských výzkumů obsahuje i falcarinol, který napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva – zde jde o mrkev syrovou, tepelným zpracováním se účinky snižují (zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/mrkev-ucinna-prevenci-rakoviny/)
- mrkev může obsahovat jedovaté organofosforové pesticidy – těch bychom se měli zbavit oškrábáním a odkrojením horní části mrkve
- více o mrkvi: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/mrkev,
KAROTKA
- rozdíl oproti mrkvi jsem zatím nenašla, ale našla jsem stránku vychvalující léčivé schopnosti karotky (nebo mrkve, nebo karotky=mrkve?), tak se můžete přiučit: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/zelenina/karotka.htm